1980'li yılların başında ticari kimliği ile National Survival Games şirketinin sahibi Bob Gurnsey; oyun için özel olarak tasarlanmış 'splatmaster' silahını piyasaya sürdü. O yıllarda oyuncuların vahşi doğada hayatta kalma becerilerine insanlara kimliklerini değiştirme yetisi sağlayan sert bir oyundu.
Oyunun temel malzemeleri ise pusula ve haritalardı .Kurallar ise oldukça basitti; "her oyuncu kendi başının çaresine bakar ve yanlız bir takım hayatta kalır!" Fırlatılan boya kapsülleri, temas anında patlamakta ve 'işaretlenen' oyuncu elenmektedir.Paintball bir tür satranç gibidir satrançtaki strateji burada da kullanılmaktadır.
Elimizdeki teknolojiyi son noktasına kadar kullanıp insan zekasıyla birleştirerek gerçek bir heyecan fırtınası oluşturmak belkide bu sporun en önemli özelliğidir. Dünyada hızla yayılan bu oyun meraklılarını halen ilk günkü gibi cezbetmektedir.Amerika Başkanı olmak üzere tüm dünyada şu anda paintball ile ilgili kuruluşların sayısı yüzlerle ifade edilebilir. Bu kuruluşların arasında paintball oyun alanları, malzeme satıcıları, takımlar ve hatta ulusal ve uluslararası Paintball Federasyonları bulunmaktadır.
Uluslararası turnuvalar sayesinde oyunculara ülkelerini temsil etme fırsatı sağlanmaktadır.P aintball oynanan ülkelerin sadece birkaçı şunlardır; ABD, İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, Tayland, İrlanda, Japonya Avusturalya, Brezilya , Norveç, Güney Afrika , Çekoslavakya, İtalya, Arjantin, Yeni Zellanda, Arjantin, Panama...Paintball'da tüm oyuncunun yüzünde, kırılmaz camlı özel bir maske ve elinde ise özel, gazlı silahları bulunmaktadır. Bu silahlar gerçek silahları andırmakla birlikte patladığında boyayan kapsüller atmaktadır.
Kapsüller görünüm olarak misket büyüklüğündedir. Bu boyalar nişasta ve tuz karışımı plastik benzeri bir malzeme ile kaplıdır, doğa dostudur ve çevreyi kirletmeden kendiliğinden kısa bir süre içerisinde yok olur. Kapsülün içindeki boya tamamen doğal gıda boyasıdır. Ayrıca giysilerin üzerinden ıslak bir bezle dahi kolayca çıkartılabilir.Sadece ABD'de oyun alanlarının sayısı yüzlerle ifade edilmektedir, düzenli olarak aylık çıkan 6 adet Paintball dergisi vardır ve onlarca farklı firma çeşit çeşit paintball silahları ve aksesuarları üretmektedir.
Bu aksesuarlar boya saçan el bombalarından, mayınlara; duman bombalarından, boya fırlatan bubi tuzaklarına kadar geniş bir yelpaze içermektedir.Oyunun temel kuralı boyanan yani vurulan oyuncu oyundan elenir. Oyunun amacı ise verilen seneryoyu uygulamaktır. Her takım kendine göre bir senaryo hazırlayabilir yani belli bir senaryoya bağlı kalmak gerekmez. Amaç bazen karşı takımın tüm oyuncularını elemek, rehineyi kurtarmak, bir bölgeyi korumak ve ele geçirilmesini engellemek, bir kaçağı diğer takımdan önce yakalamak, bir kişiyi güvende bir şekilde önceden belirlenen hedefe ulaştırmak, takım kaptanını vurmakdır..
Maskeler: Bu oyunda silahlardan sonra en gerekli şey malzemelerdir. Çünkü boyanın nereye ne zaman geleceği hiç belli olmaz. Birçok turnuvada oyun alanında maske çıkartmak diskalifiye nedeni sayılır. Birçok kişi ilk denemelerinde gözlüğü maskeye tercih ederler fakat bu çok yanlış bir seçimdir. Gözlük sadece gözü korurken maskeler istisnasız olarak burnu ve ağzı da korumaktadır. Korudukları alanlar farklılaştıkça maske tipleri de ayrılmaktadır.
Bazı maskelerin koruduğu alan sadece minimum ile sınırlı kalırken; birçoğu yanakları, kulakları ve alnı korumaktadır.Maskelerin camlarında kullanılan malzeme poli karbonat'tır. Kırılmaz gözlük camları, halk arasındaki adıyla 'organik cam'd iye bilinen bu malzeme kesin güvenlik sağlamaktadır.'Lens' olarak adlandırılan maske camları da zaman içinde kendi aralarında 2 tipe ayrılmışlardır. Single ve thermal lens. Lenslerde buğulanma sorunu her hava şartında görülmektedir. Bunun içinde bir çözüm getirilmiştir. Bunların başında Termal lens kullanmak veya anti-fog spray olarak anılan buğulanma önleyici özel spreyleri lensin iç yüzüne sıkmaktır.
Ayrıca bir başka ilginç fakat etkili uygulama ise 'fan' yöntemidir. Belirli maskelere uyumlu olarak üretilmiş küçük ve sessiz hava motorları maskenin alınlık kısmına takılmakta ve içeriye sürekli taze hava vererek iç ve dış ortam arasındaki dengeyi korumaktadır. Bunlara ek olarak eldiven, boyunluk (ince ve kalın), dizlik, mermilik şarjör gibi malzemelerde vardır.
Comentarios